Schizofrenie z hlediska molekulární psychiatrie - Častulík, Lukáš; Šerý, Omar, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2006)
Schizofrenie je závažné chronickké onemocnění, které postihuje zhruba 1 % celosvětové populace. Nástup onemocnění nejčastěji spadá do období adolescence a časné dospělosti a vrcholy výskytu mezi 20. a 24. rokem života. Mezi charakteristické pžíznaky patří halucinace, bludy, neadekvátní reakce, zkreslené vnímání skutečnosti. Současná léčba antipsychotiky II. generace stále mnohdy nepodává uspokojivé výsledky, což lze částěčně přisuzovat i nedostatečným znalostem o etiologii a patogenezi schizofrenie. Přesná příčina schizofrenie není známa. Mým úkolem bylo prezentovat četné poznatky a hypotézy o původu a příčinách tohoto onemocnění, lze uvést např. klasickou dopaminovou hypotézu, nálezy spojené s dalšími důležitými neuropřenašči v mozku, neurovývojovou či neurodegenerativní hypotézu vzniku schizofrenie.
Schizophrenia is a chronic disabling disease that affects about 1 % of the worlds population. It typically begins in the adolescence or early adulthood and it culminates between 20.-24. years of age. Characteristic psychotic symptoms are, for example, delusions and hallucinations, blunted or inappropriate affect, and distorsions of perception. Recent treatment with antipsychotics of II. generation still doesnt give sucessfull results. Such at least partly results from insufficient understanding of the pathogenesis of schizophrenia. The exat cause of schizophrenia is still unfortunatelly unknown. My task was to summarize current knowledge and available hypothesis describing diagnosis of schizophrenia.
Vedoucí práce: Omar Šerý
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006
Keywords: limbický systém; schizofrenie -- etiologie; schizofrenie -- genetika; systém (enzymů) cytochromů P-450 -- metabolismus; systém (enzymů) cytochromů P-450 -- terapeutické užití; Cytochrome P-450 Enzyme System; Limbic System; Schizophrenia; bakalářské práce; bachelor's theses