Schizofrenie z hlediska molekulární psychiatrie - Častulík, Lukáš (2006)
Schizofrenie je závažné chronickké onemocnění, které postihuje zhruba 1 % celosvětové populace. Nástup onemocnění nejčastěji spadá do období adolescence a časné dospělosti a vrcholy výskytu mezi 20. a 24. rokem života. Mezi charakteristické pžíznaky patří halucinace, bludy, neadekvátní reakce, zkreslené vnímání skutečnosti. Současná léčba antipsychotiky II. generace stále mnohdy nepodává uspokojivé výsledky, což lze částěčně přisuzovat i nedostatečným znalostem o etiologii a patogenezi schizofrenie. Přesná příčina schizofrenie není známa. Mým úkolem bylo prezentovat četné poznatky a hypotézy o původu a příčinách tohoto onemocnění, lze uvést např. klasickou dopaminovou hypotézu, nálezy spojené s dalšími důležitými neuropřenašči v mozku, neurovývojovou či neurodegenerativní hypotézu vzniku schizofrenie.