Bakterie jako biokontrolní agens - Frolková, Petra (2006)
Bakterie jsou jednobuněčné organizmy prokaryotického typu. Z evolučního hlediska tvoří jednu ze tří domén života na Zemi (Rosypal a kol. 2003). Není asi místa na naší planetě, kde by nebyly bakterie. Nejvíc je jich v půdě a ve vodě, velmi mnoho je jich v tělech a na tělech jiných organizmů, rostlin, živočichů i člověka, a mnoho je jich ve vzduchu. Váhově představují asi polovinu živé hmoty na Zemi. Vyskytují se i v tak extrémních podmínkách prostředí, kde jiné formy života už nenajdeme. Jejich koncentrace je ovšem různá v různých prostředích, a i v tomtéž prostředí kolísá v širokém rozmezí a v závislosti na řadě okolností (Kaprálek 2000). Bakterie žijící v půdě vytvářejí přirozená společenstva. Ovlivňují úrodnost půdy a kořenovou výživu rostlin. Některé rozkládají zbytky rostlinných a živočišných těl a přeměňují je na látky, které jsou asimilované vyššími rostlinami (Rosypal a kol. 2003). Množství bakterií v půdě se řádově odhaduje v rozmezí desítek milionů až několik miliard na 1 g pů.