Psychrofilní a psychrotolerantní mikroorganismy a jejich využití k biodegradaci škodlivin - Dudová, Pavla (2006)
Psychrofilní a psychrotolerantní mikroorganismy jsou takové organismy, které se adaptovaly na život v extrémních podmínkách. Tyto extrémní podmínky jsouv vymezeny velice nízkou teplotou, obvykle nižší než 5C. Psychrofilní mikroorganismy žijí jak v přirozeném prostředí, tak i v podmínkách uměle vytvořených člověkem. Psychrofilní mikroorganismy produkují enzymy, které vykazují vysokou aktivitu při teplotách kolem 0C. Tyto enzymy, ač katalyticky velice aktivní, jsou na druhou stranu teplotně labilní a vlivem vyšších teplot u nich dochází k denaturaci a inaktivaci. Molekulárně-biologické a biochemické studium těchto chladově aktivních enzymů vychází ze snahy poznat podmínky pro zachování flexibilní struktury těchto enzymů při extrémně nízkých teplotách. V poslední době vzrůstá zájem biotechnologů o chladově adaptované mikroorganismy a to z důvodu využití těchto organismů v biotechnologických procesech, při biodegradaci škodlivin a bioremediaci krajiny.