Možnosti využití molekulárně biologických metod v historické a prehistorické antropologii - Střítecká, Marie, 1984- (2006)
Historická antropologie se zaměřuje zejména na studium kosterních pozůstatků, využívá k tomu sobě vlastní morfometrické metody. Tyto techniky však nemohou dostatečně uspokojit potřeby antropologie, protože pouhým ohledáním kosterního materiálu nelze zodpovědět podstatnou část otázek, týkající se života společnosti, jejích zvyků, mezilidských vztahů. Naproti tomu, metody molekulární biologie vynášejí díky analýze DNA na světlo takové poznatky, které aplikovány na problematiku antropologie, umožňují definovat závěry o životě, smýšlení a mnohých postojích vymřelých společností. Tato práce popisuje základní molekulárně biologické metody, které se podílejí na analýze aDNA, od metodických přístupů izolace DNA z původního kosterního materiálu až po techniky získávání vlastní genetické informace v DNA obsažené. Názorné příklady využití molekulárních technik v antropologické praxi poodhalují široké možnosti aplikace těchto metod ve vědeckém výzkumu.