Zranění a nemoci paleolitického člověka - Kalová, Kateřina, 1980- (2006)
Ve své práci zpracovávám pehled nemocí a úraz v paleolitu. Práce je zpracována metodou literární rešerše. V teoretické ásti je zpracován vývoj lovka v období od 1,5 mil let po 8,000 let ped naším letopotem. V další asti jsou charakterizovány nemoci a úrazy, které se mi podailo v paleolitu vyhledat. Jednotlivé vyhledané lokality s nemocemi a úrazy jsou uvedeny v pehledu naleziš, který je rozdlen do tyech ástí: Homo erectus, Homo heidelbergensis, Homo sapiens neanderthalensis a Homo sapiens sapiens. Celkem je v pehledu naleziš uvedeno 63 lokalit s patologickými zmnami na kostech. V diskuzi jsem se pokusila o vytvoení uceleného pohledu na zdravotní stav jednotlivých vývojových skupin v paleolitu.