Paleopatologie ve starověkém Egyptě a její vztah k mystice, mytologii a medicíně - Šimová, Lucie (2005)
Práce zahrnuje přehled paleopatologických výzkumů starých Egypťanů. Současně se práce zabývá problematikou vztahu patologií k mystice, mytologii a medicíně. Poukazuje na úroveň medicínských znalostí starých Egypťanů a porovnává účinnost léčebných výkonů z hlediska současné medicíny. Dále práce poukazuje na staroegyptské kořeny některých současných léčebných zákroků.