Oxidativní stres a tkáňová poškození - Šimara, Pavel (2006)
OXIDATIVNÍ STRES A TKÁŇOVÁ POŠKOZENÍ Cílem první části práce bylo zjistit, jaký vliv má ischemie a reperfuze jater na produkci oxidu dusnatého u potkanů, pomocí stanovení exprese jeho syntáz (NOS) a zodpovědět otázku, zda carvedilol působí jako ochranný prvek při ischemicko-reperfuzním poškození jater ovlivněním produkce oxidu dusnatého. Z našich výsledků vyplývá, že carvedilol nemá vliv na produkci oxidu dusnatého. Zjistili jsme však výrazný nárůst exprese eNOS po ischemii a reperfuzi. Cílem druhé části práce bylo stanovit, zda imunizace organizmu může přispívat k peroxidačnímu poškození buněk. Z výsledků této části práce vyplývá, že imunizace myší bakteriálním antigenem zvyšovala rozsah poškození buněk v důsledku zvýšené produkce volných radikálů v ledvinách, v játrech i ve slezině. K tomuto závěru jsme dospěli pozorováním zvýšené hladiny malondialdehydu, jenž je hlavním degradačním produktem lipidových hydroperoxidů.