Myeloperoxidáza v živočišných buňkách a tkáních - Prouza, Lukáš (2006)
V této diplomové práci je zpracována problematika týkající se sledování aktivity enzymu myeloperoxidázy u živočišných buněk a tkání. Obsah práce je rozdělen do několika částí ve kterých je postupně zpracováno zadané téma. Samotná myeloperoxidáza patří do skupiny peroxidáz a je unikátní enzymatickou složkou vyskytující se zejména v granulech neutrofilů, ale je možné ji ve velmi malém množství detekovat i v monocytech. Její vliv spočívá ve schopnosti navodit různé typy zánětlivých odpovědí a organismus ji a zejména její produkty používá jako baktericidní a mikrobicidní složku imunitní obrany. V této práci bylo cílem porovnat aktivitu myeloperoxidázy u nediferencovaných a diferencovaných buněk HL60, dále posoudit vliv CpG ODNs rovněž na aktivitu myeloperoxidázy u nediferencovaných a diferencovaných buněk HL60. Poslední zkoumanou oblastí bylo sledování změn aktivity myeloperoxidázy u vybraných orgánů a kostní dřeně myší ovlivněných různými imunizačními látkami.