Vliv agonistů a antagonistů serotoninových receptorů na oxidativní vzplanutí profesionálních fagocytů - Okénková, Kateřina, 1982- (2006)
Krevní destičky uvolňují po stimulaci řadu biologicky aktivních látek, kterými se aktivně zapojují do zánětlivé odpovědi. Jednou z těchto látek je i serotonin (5-HT), neurotransmiter centrálního nervového systému, který se vyskytuje také v periferních tkáních, kde funguje zejména jako vasokonstriktor. Vlivem serotoninu, jeho agonistů a antagonistů, na oxidativní vzplanutí profesionálních fagocytů stimulovaných PMA, OZP, CaI a fMLP se zabývá tato diplomová práce.