Numerické metody pro nalezení vlastních čísel matic - Baštincová, Alena, 1981- (2006)
Ve své diplomové práci seznamuji čtenáře s metodami pro výpočet vlastních čísel matic. Po úvodní kapitole, kde jsou uvedeny základní definice a vztahy pro práci s vlastními čísly, uvádím možné přístupy k řešení vlastních čísel. Dále následuje kapitola o klasických metodách určení koeficientu charakteristického polynomu. Po ní pak kapitola o poloze vlastních čísel a Geršgorinově větě, která tuto polohu určuje. Následuje kapitola pro výpočet dominantního vlastního čísla a pak metody pro nalezení vlastních čísel symetrických matic. Závěr je věnován podmíněnosti problému vlastních čísel.