Vývoj fosforem bohatého peraluminického magmatu granitový systém Podlesí v Krušných horách - Breiter, Karel, 1956- (2006)
Abstrakt: Granitový pe na Podlesí pedstavuje extrémn frakcionovaný, peraluminický, fluorem, lithiem a fosforem bohatý granitický systém. Jeho magmatický vývoj kombinuje prvky typické pro porfyrové intruze, vzácnoprvkové granity a komplexní pegmatity. Protože na Podlesí prakticky chybí post-magmatické hydrotermální alterace, je zde možno rekonstruovat magmatický vývoj systému lépe než na vtšin jiných intruzí rudonosných granit ve svtovém mítku. Geologické, petrologické a mineralogické údaje dokládají vývoj granit na Podlesí procesem magmatické frakcionace granitické taveniny obohacené vodou, fluorem, fosforem a lithiem. Zonalita krystal kemene, K-živce, Fe-Li slídy, topazu a zirkonu dokládají složitý proces nkolikaetapové krystalizace perušované epizodami resorpce. Ostré chemické zmny ve složení jednotlivých zón v krystalech dokládají zmny ve složení taveniny, zmny v textue hornin odráží zmny p-T podmínek krystalizace. Opakované otevení systému doložené brekciacemi vedlo k perušení rovnovážné krystalizace.