Obecně psychologické a osobnostní souvislosti disociace - Ptáček, Radek (2006)
Předkládaná doktorská disertační práce se zabývá tématem obecně psychologických a osobnostních souvislostí disociace. Problematika je nahlédnuta v širších souvislostech a v souhrnu směřuje k základnímu teoretickému a částečně i empirickému přehledu dané oblasti. Práce je členěna na dva základní celky: teoretický a empirický. V teoretické části je podán základní přehled vývoje teoretických přístup k problematice disociace a jejího pojetí v rámci obecné psychologie a psychologie osobnosti. Zmíněna jsou také témata a oblasti, které s danými jevy organicky, logicky nebo historicky souvisejí. Jedná se pedevším o nejširší problematiku neurofyziologie, psychofyziologie, psychopatologie a etiopatogeneze duševních poruch. Zvláštní pozornost je věnována problematice vztahu disociace, vybraných psychických procesů, stavů a osobnostních charakteristik. V této souvislosti je podán přehled dosavadních hypotéz, empirických zjištění a teorií, které se touto oblastí zabývají. Konceptuální analýze jsou.