Hlavní skutečnosti ovlivňující tvorbu nové československé ústavy v letech 1946 - 1948 - Podhrázký, Zbyněk (2006)
Práce pojednává o tvorbě československé ústavy v letech 1945 - 1948. V první části je podrobně zmapován vývoj názorů na tuto problematiku od konce 2. světové války. V samostatném oddíle práce považoval autor za nutné shodnotit vývoj česko - slovenských vztahů v oblasti ústavně právní. Samostatnou kapitolu práce tvoří zmapování názorů prof. Vladimíra Kubeše na počáteční fázi tvorby československé ústavy v letech 1945 - 1948.