Výuka algebry na VOŠ - Borůvková, Jana, 1962- (2006)
Předkládaná disertační práce vznikla na základě potřeby vytvořit optimální náplň předmětu Algebra na technickém oboru vyšší odborné školy (VOŠ) a to tak, aby studium bylo přiměřené možnostem a schopnostem studentů, kteří se rozhodli pro tento typ školy. Proto prvním úkolem, který si disertační práce klade, je zjistit úroveň studentů, kteří přichází z nejrůznějších středních škol studovat na technický obor VOŠ. Úroveň studentu byla zkoumána ve dvou rozdílných rovinách; zkoumaly se jak znalosti středoškolské matematiky uchazeče o studium, tak i některé psychologické aspekty, které by mohly mít vliv na jejich studijní výsledky. Druhým úkolem, který si disertační práce klade, je definovat cíle výuky algebry na technických oborech VOŠ, stanovit obsah předmětu Algebra a nalézt přiměřené výukové metody, kterými je možné vytýčených cílů dosáhnout. Proto jsou součástí disertační práce dva učební texty, napsané autorkou pro studenty oboru Počítačové systémy na VOŠ Jihlava, které svým obsahem odpovídají takto stanovenému obsahu výuky.