Evropské služby zaměstnanosti EURES možnosti a bariéry - Pořízková, Hana, 1978-; Sirovátka, Tomáš, 1950-; Masarykova univerzita. Katedra sociální politiky a sociální práce (2006)
Tato práce se zkoumá podmínky rozvoje funkcí programu EURES v systému veejných služeb zamstnanosti v eské republice. Jejím cílem je odpovdt na otázku: Jaké jsou možnosti a bariéry rozvoje funkcí programu EURES v systému veejných služeb zamstnanosti v eské republice? Zkoumaná problematika je zasazena do širšího teoretického rámce založeného na znalosti teorií migrace. Práce je také pehledem o základních charakteristikách programu. Odvození funkcí programu se opírá o analýzu programových dokument a analýzu dosavadního využívání služby EURES klienty zájemci a práci a zamstnavateli. Základním zdrojem empirických dat jsou polostandardizované rozhovory s liniovými manažery. Pedmtem empirického výzkumu je zkoumání institucionálních podmínek programu, které jsou pedpokladem rozvoje funkcí programu. Závr práce obsahuje doporuení, která je možné aplikovat v praxi.
This thesis investigates conditions of functions progress of EURES programme in system of public employment services in the Czech Republic. The aim of the thesis is answer the question: What is potential and obstacles function progress EURES in system of public employment services in the Czech Republic? Investigated topic is put into wider theoretical framework that is based on knowledge on migration theories. The thesis is also overview about basic features of the programme. The programme functions are deduced from programme documents analysis and analysis of existing using of EURES services. The main sources of empirical data are interviews with line managers. The object of the empirical research is to investigate institutional conditions of the program, which are precondition of functions progress of the programme. Conclusion of the thesis contains recommendations, which are applicable in praxes.
Vedoucí práce: Tomáš Sirovátka.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2006.
Keywords: mezinárodní pracovní migrace; pracovní mobilita; zaměstnání v zahraničí; employment in foreign countries; international labor migration; labor mobility; diplomové práce