Vliv legislativním změn na implementaci pracovní rehabiltaci - Lukášková, Michaela (2006)
Cílem této práce je zjistit 1) jaký vliv mají legislativní změny v zákoně o zaměstnanosti na implementaci pracovní rehabilitace pracovníky úřadů práce. Nejdříve je charakterizovaná situace osob se ZP na pracovním trhu a dále pracovní rehabilitace jako nástroj aktivní politiky zaměstnanosti. V práci jsou vymezeny legislativní změny. Více jsou přiblíženy základní přístupy k analýze implementačního procesu shora-dolů a zdola-nahoru. Komplexní prostředí implementace je dokresleno modelem politického procesu. Další kapitoly jsou věnovány programové evaluaci a metodologii. Na kapitolu obsahující analýzu empiricky získaných údajů navazují závěry, které lze shrnout těmito slovy. Legislativní úprava pracovní rehabilitace ovlivňuje v několika aspektech její implementaci, ale zatím nepřispívá k jejímu rozšiřování. Dá se říci, že některé její aspekty zabraňují snazší implementaci pracovní rehabilitace. Do implementace zasahuje řada jiných faktorů, které do velké míry ovlivňují i dopad samotné legi.