Účinky chráněných dílen na sociální začlenění osob se zdravotním postižením - Ludvíková, Jana (2006)
Cílem práce je hodnocení účinků chráněných dílen s důrazem na subjektivně vnímané účinky osob se zdravotním postižením na jejich sociální začlenění, a to v ekonomické, sociální a kulturní oblasti. V první části práce je proveden teoretický rozbor rizika sociálního vyloučení osob se zdravotním postižením a strategií, které jsou na tuto skupinu cíleny v rámci procesu sociálního začleňování. Vzhledem k tomu, že tyto strategie jsou výzvou pro aktivní politiku zaměstnanosti, práce se dále zabývá strategiemi a nástroji podpory pracovního začlenění osob se zdravotním postižením a teoretickým rozborem účinků nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti. Metodologická část práce se věnuje výzkumnému projektu. K jeho realizaci byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie a jako technika sběru dat polostrukturovaná interview, vedená se zaměstnanci vybraných chráněných dílen. Závěrečná část práce je věnována zjištěným poznatkům na základě analýzy získaných dat a jejich interpretaci z hlediska pojetí zk.