Adaptace rodiny na porozvodovou situaci a její zvládání dětmi. - Kalhotková, Dana; Musil, Libor, 1959-; Masarykova univerzita. Fakulta sociálních studií (2006)
Anotace Cílem mé studie vypracovat východiska, z kterých by bylo možno vyjít pi poradenské práci s dtmi v porozvodové situaci. Teoretická ást popisuje rozvodové a porozvodové situace v obecném pojetí, zabývá se vysvtlením pojm. Metodickou ást tvoí kvalitativní výzkum, který probhl v manželské poradn. Metoda sbru dat využila techniku prozkoumání 90 poradenských spis. Realizace výzkumu probíhala tak, že jsem uplatnila techniku participativního pozorování a analýzu 90 poradenských spis. Na základ analýzy poradenských spis bylo následn pistoupeno k zodpovzení hlavní výzkumné otázky a dílích výzkumných otázek, které souvisely s cílem práce. Ze závru výzkumu vyplývá, že pracovníci manželské a rodinné poradny se, pi terapii - adaptace rodiny na porozvodovou situaci - zabývají v pevážné míe pouze rodii, a to vtšinou jedním z rodi. Pracovníci poraden v terapiích s rozvodovou a porozvodovou tematikou by mli více ošetit toto téma práv v souvislosti s dtmi a jejích adaptací na rozvod.
Annotation The aim of the study is to develop the basis for children counseling in post divorce period. In the theoretical part of my thesis I analyze divorce and post-divorce situations in general. I this part of the text I explain key terms and concepts. In the following text I present methods of research and then I interpret the results of interviews. In the empirical research I worked with 90 cases which I analyzed. On the base of case analysis I developed the typology of the cases. In the context of the analysis I answer the main research question. I found that counselors who work with post-divorce situations are especially interested in helping parents (not with children). On the basis of my findings I suggest to be more sensitive to childrens needs and to work with them. I found that it could be seen as a necessary part of the post-divorce adaptations. I stress that divorce is influencing whole family - it means - every member of the family (parents, children). In this context .
Vedoucí práce: Libor Musil.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2006.
Keywords: děti rozvedených rodičů; neúplná rodina; poradenství; rozvedení rodiče; sociální opora; consulting services; divorced parents; children of divorced parents; single-parent family; social support; diplomové práce