Adaptace rodiny na porozvodovou situaci a její zvládání dětmi. - Kalhotková, Dana (2006)
Anotace Cílem mé studie vypracovat východiska, z kterých by bylo možno vyjít pi poradenské práci s dtmi v porozvodové situaci. Teoretická ást popisuje rozvodové a porozvodové situace v obecném pojetí, zabývá se vysvtlením pojm. Metodickou ást tvoí kvalitativní výzkum, který probhl v manželské poradn. Metoda sbru dat využila techniku prozkoumání 90 poradenských spis. Realizace výzkumu probíhala tak, že jsem uplatnila techniku participativního pozorování a analýzu 90 poradenských spis. Na základ analýzy poradenských spis bylo následn pistoupeno k zodpovzení hlavní výzkumné otázky a dílích výzkumných otázek, které souvisely s cílem práce. Ze závru výzkumu vyplývá, že pracovníci manželské a rodinné poradny se, pi terapii - adaptace rodiny na porozvodovou situaci - zabývají v pevážné míe pouze rodii, a to vtšinou jedním z rodi. Pracovníci poraden v terapiích s rozvodovou a porozvodovou tematikou by mli více ošetit toto téma práv v souvislosti s dtmi a jejích adaptací na rozvod.