Koncepce důchodové reformy v České republice - Bláhová, Hana; Sirovátka, Tomáš, 1950-; Masarykova univerzita. Katedra sociální politiky a sociální práce (2006)
Název: Koncepce duchodové reformy v Ceské republice Poet slov: 20 330 Cílem této práce je zhodnotit, jak koncepce dchodové reformy v Ceské republice naplnuje cíle dchodové politiky. V teoretické cásti práce definuji cíle duchodové politiky, hodnotím jejich kritéria a aspekty naplování techto cílu a popisuji systémy a principy financování. Dále vysvetluji, jak jednotlivé systémy financování ovlivnují aspekty duchodové politiky. Ve druhé kapitole se venuji vývoji duchodové politiky po roce 1989 a hlavním zmenám. Ve tretí kapitole se venuji doporucením Svetové banky a Evropské unie k duchodové reforme. Ve ctvrté kapitole vysvetluji systém hodnocení koncepce duchodové reformy a definuji kritéria pro hodnocení, které jsem zvolila na základe teorie. V poslední kapitole hodnotím koncepci duchodové reformy v Ceské republice dle zvolených kritérií. V záveru hodnotím, že návrh koncepce duchodové reformy zvolená kritéria ne vždy splnuje. Jako problematická se jeví pedevším otázka chudoby. V .
Title: The concept of the pension reform in the Czech Republic Number if words: 20 330 The aim of my work is evaluation of pension reform in Czech Republic on the base of objectives of pension system. In theoretical part I define objectives of pension policy and I evaluate their criterions and aspects in the process of filling these objectives and I describe systems of pension finance. Further I explain influence of aspects pension policy by systems of pension finance. In the second chapter I describe development of pension policy after the 1989 and the main changes during this time. In the third chapter I attend to recommendations of World Bank and Europe Union regarding pension reform. In the fourths chapter I explain the system of evaluation of conception pension reform and I define criterions for evaluation which I choose on the base of theory. In the last chapter I evaluate the conception of pension reform in Czech Republic according to criterions. In conclusion I evaluate that.
Vedoucí práce: Tomáš Sirovátka
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2006
Keywords: důchodová politika -- reformy; důchodové systémy; důchody; pension policy; pension systems; pensions; Česko; Czechia; diplomové práce