Způsob komunikace pomáhajících pracovníků s psychotickými klienty - Řezníková, Vlasta (2006)
Diplomová práce je zamena na problematiku komunikace pomáhajících pracovník s psychotickými klienty, respektive s jedinci se schizofrenií. Téma práce vystihuje hlavní výzkumná otázka: Jaký zpsob komunikace mezi personálem a lidmi se schizofrenií ve zkoumané organizaci pevažuje? V práci jsou vymezeny dva protichdné koncepty komunikace. Klasický model je charakterizován závislostí klienta, vlastnostmi klienta odvozovanými z onemocnní schizofrenie a lébou zamenou na medikamenty. Oproti tomu pro terapeutický model komunikace a intervence je specifické vnímání schizofrenie jako jedné z klientových vlastností, poskytování autonomie a ovlivování klientovy situace rozhovorem. Pro identifikaci pevládajícího modelu, a s respektem k možnostem organizací, byla použita kvalitativní strategie, konkrétn zúastnné pozorování na oddlení psychiatrie a polostrukturované rozhovory s pracovníky denního centra pro duševn nemocné. Získaná data jsou interpretována a v závru je zodpovzena hlavní výzkumná otázka.