Produkce cytokinů eukaryotickými buňkami po kontaktu s bakteriemi rodu Salmonella - Navrátilová, Jana (2006)
Cytokiny jsou klíčové komunikační molekuly mezi hostitelskými buňkami a uplatňují se v obraně proti enterickým patogenům, včetně salmonel. Infekce intestinálních epiteliálních buněk a makrofágů bakteriemi rodu Salmonella vede k indukci exprese mnoha chemokinů a prozánětlivých cytokinů. V této práci byl použit divoký kmen Salmonella Typhimurium a také izogenní mutanti, připravení z tohoto kmene, s delecemi v genech hilA, lon, ssrA. Dále byly použity transformované prasečí buněčné linie epiteliálního a makrofágového původu, které sloužily pro testy adheze a invaze bakterií a také na nich byla stanovována cytokinová odpověď po stimulaci salmonelami. Pro detekci cytokinové odpovědi byla využita metoda real-time PCR s interkalačních barvivem SYBB Green I.