"Bürger - Künstler" Problematik in den Werken von W. H. Wackenroder und E. T. A. Hoffmann - Skoupá, Šárka; Munzar, Jiří, 1937-; Masarykova univerzita. Ústav germanistiky, nordistiky a nederlandistiky (2006)
Tato diplomová práce se soustředuje na problematiku uměleckých postav v dílech německých romantických autoru: W. H. Wackenrodera a E. T. A Hoffmanna. Hlavní postavy techto literárních del - umelci si kladou otázku, zda mohou být současně plnohodnotnými umělci i občany? Tento problém vnitřního konfliktu umělce (německý termín: Bürger-Künstler-Problematik) se začal objevovat predevším od 2. poloviny 18. století. Právě v této době byla rozvíjena a propracovávána definice génia a umělec byl stále více chápán jako člověk, výrazně se odlišující od ostatních lidí. Svět umění byl představován jako kontrast ke každodennímu životu. Tato práce sleduje danou problematiku u autorů, kteří tento dualismus mezi světem umění a světem obyčejných lidí zažili mimo jiné i ve svém osobním životě.
This diploma project focuses on problems of artist - character in the literary works of these German romanticized authors: . H. Wackenroder and E. T. A Hoffmann. The protagonists - artists ask a question if they can be alongside full fledged artists and burghers? These problems of inward conflict of artists (German term: Bürger-Künstler-Problematik) were handled chiefly during the latter half of the 18th century. Just in this period was developed the definition of genius and the artist was understanded as a man that differs from the normal people sharply. The art - world was presented as a contrast from the daily life. This publication follow a given theme by the authors that were handled this dualism between the art-world and daily life among others in their private life too.
Vedoucí práce: Jiří Munzar.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2006.
Keywords: Wackenroder, Wilhelm Heinrich, -- 1773-1798; Hoffmann, E. T. A., -- 1776-1822; romantismus (literatura) -- Německo; umělci; literární náměty; romanticism (literature) -- Germany; artists; literary themes; diplomové práce; master's theses