"Bürger - Künstler" Problematik in den Werken von W. H. Wackenroder und E. T. A. Hoffmann - Skoupá, Šárka (2006)
Tato diplomová práce se soustředuje na problematiku uměleckých postav v dílech německých romantických autoru: W. H. Wackenrodera a E. T. A Hoffmanna. Hlavní postavy techto literárních del - umelci si kladou otázku, zda mohou být současně plnohodnotnými umělci i občany? Tento problém vnitřního konfliktu umělce (německý termín: Bürger-Künstler-Problematik) se začal objevovat predevším od 2. poloviny 18. století. Právě v této době byla rozvíjena a propracovávána definice génia a umělec byl stále více chápán jako člověk, výrazně se odlišující od ostatních lidí. Svět umění byl představován jako kontrast ke každodennímu životu. Tato práce sleduje danou problematiku u autorů, kteří tento dualismus mezi světem umění a světem obyčejných lidí zažili mimo jiné i ve svém osobním životě.