Antibiotická rezistence a distribuce genů rezistence u izolátů Escherichia coli a koliformních bakterií z potravního řetezce člověka - Dolejská, Monika, 1982- (2006)
Diplomová práce je zaměřena na výskyt antibiotické rezistence a detekci genů rezistence u izolátů E. coli a koliformních bakterií z potravního řetězce člověka. V práci jsou zahrnuty izoláty ze zvířat (E.coli O157 ze skotu, E. coli a koliformní bakterie z mléčných filtrů z farem mléčného skotu), z potravin (mléčné a masné výrobky) a lidí. Byla zjištěna rezistence především k betalaktamovým antibiotikům, tetracyklinu, streptomycinu a sulfonamidům diskovou difuzní metodou a metodou PCR byly detekovány příslušné geny odpovědné za tuto rezistenci. Nejvyšší výskyt rezistence byl zjištěn mezi izoláty z mléčných filtrů (48%) a potravin (41%), nejméně mezi izoláty E. coli O157 ze skotu.