Výskyt viru hepatitidy E v biologických vzorcích prasete domácího a možné cesty kontaminace potravin - Vašíčková, Petra (2006)
Virus hepatitidy E (HEV) je neobalený RNA virus. Genom HEV je tvořen nesegmentovaným řetězcem RNA s pozivní polaritou, tento řetězec je na svém 3konci polyadenylován a 5konec je strukturálně charakterizován tzv. čepičkou. Taxonomicky je HEV klasifikován do rodu Hepevirus čeledi Hepeviridae. Onemocnění způsobené tímto virem je řazeno mezi tzv. food-borne a water-borne infekce. Za hlavní mechanismus šíření HEV je pokládán fekálně-orální přenos, kdy v nedostatečných hygienických podmínkách dochází hlavně ke znečištění pitné a užitkové vody. Tento způsob šíření viru je typický pro rozvojové země Asie, Afriky, Jižní a Střední Ameriky. V zemích se sporadickým výskytem hepatitidy E byly nákazy HEV spojovány s cestami do rizikových oblastí (rozvojových zemí Asie, Afriky, Ameriky), později byly popsány infekce HEV u osob, které tyto oblasti v minulosti nenavštívily. Další studie viru hepatitidy E naznačily jiné možné způsoby šíření viru a jeho pravděpodobný zoonotický potenciál.