Účinek hořkých chmelových látek na buňky Lactobacillus brevis - Matoulková, Dagmar, 1980- (2006)
Lactobacillus brevis bývá izolován jako nejčastější původce mikrobiálního kažení piva. Při masivním pomnožení způsobuje tato bakterie zakalení a hlubší prokvašení piva. Produkcí kyseliny mléčné a octové negativně ovlivňuje chuť a vůni piva. V předložené práci byl sledován růst buněk pivo kazících a nekazících kmenů L. brevis v přítomnosti tetrahydroizo--kyselin (Tetra).