Reparace plazmidové DNA v buňkách E. coli po působení UV záření a cytostatik - Illichmanová, Adéla (2006)
Cisplatina je široce využívána jako cytostatikum. Cytotoxický účinek cisplatiny se odvíjí od její schopnosti vytvářet kovalentní adukty na DNA. Ty ovšem mohou být z DNA odstraněny reparačními procesy buňky, především nukleotidovou excizní reparací (NER), což ve svém důsledku vede ke snížení žádaného terapeutického účinku. Proto je věnována značná pozornost studiu možností potlačení reparačních pochodů v nádorových buňkách na základě hlubšího poznání molekulárních mechanizmů zúčastněných procesů a vzájemné úlohy jednotlivých reparačních systémů. Výrazný pokrok v pochopení reparačních systémů nádorových buněk byl umožněn na základě znalostí získaných dlouhodobým výzkumem těchto procesů u buněk bakteriálních, především na modelovém systému E. coli. V rámci této diplomové práce je sledován účinek reparačních pochodů in vivo po působení cisplatiny nebo UV záření na modelovém systému izogenních kmenů E. coli (reparačně proficientní kmen WP2 a reparačně deficientní mutantní kmen WP2uvrA) s tr.