Využití pasivních vzorkovačů pro měření kontaminace povrchových vod - Prokeš, Roman, 1982- (2006)
Metody pasivního vzorkování perzistentních organických polutantů (POP) v životním prostředí jsou v poslední době stále populárnější. Pasivní vzorkovače jsou levnější, jejich obsluha a manipulace je jednoduchá, nepotřebují elektrickou energii a transport organických polutantů ze vzorkovaného média do vzorkovače je řízen rozdílem chemických potenciálů. Další výhodou je to, že tento typ vzorkovače simuluje proces bioakumulace POP v živých organismech. Cílem diplomové práce bylo zavedení metodiky pasivního vzorkování pomocí techniky SPMD, zvládnutí analytického postupu zpracování a měření perzistentních organických polutantů v povrchových vodách. Bylo použito dvou typů membrán a dvou typů ochranných košů v lokalitě Spytihněv a Napajedla. Byly srovnány výsledky použití různých membrán a ochranných košů i různých způsobů zpracování.