Biokoncentrace organochlorových pesticidů a polychlorovaných bifenylů v terestrické vegetaci - Mikeš, Ondřej, 1982- (2006)
Teoretická část diplomová práce shrnuje transport a distribuci PCBs a OCPs v systému půda/rostlina/vzduch, metody modelování environmentálních procesů se zaměřením na terestrickou vegetaci a úvod do problematiky fytoremediací. Experimentální část se zabývá monitorováním úrovní zátěže na několika vybraných lokalitách s různými typy volně rostoucích rostlin z čeledí lipnicovité (Poaceae) a bobovité (Fabaceaceae) a druhem jahodník obecný (Fragaria vesca). Během in-situ odběrů byly odebrány také jiné rostlinné druhy. Jsou diskutovány některé závěry vyplývajících z in-situ odběrů, a to fytoremediační potenciál podražce křovištního (Aristolochia clematitis), kontaminaci mechorostů a hub a důkaz důležitosti přestupové cesty půda/prýt. Výsledky odběrů vedly k navržení a realizaci řízeného experimentu s hořčicí bílou (Sinapis alba), který poskytl řadu cenných informací a bude východiskem pro další výzkum.