Vlastnosti, výskyt a stanovení polychlorovaných naftalénů v prostředí - Kukučka, Petr (2006)
Cílem této práce byl vývoj a zavedení metody vhodné pro analýzu polychlorovaných naftalénů (PCNs) a její další využití pro screeningové měření vzorků půd a ovzduší z oblasti České republiky, Balkánu a sultanátu Omán. Analytická metoda použitá pro stanovení PCNs v environmentálních vzorcích zahrnuje automatickou extrakci, přečištění (silikagel modifikovaný H2SO4) a 2 frakcionace (na koloně se silikagelem a koloně s aktivním uhlím). Pro koncovou analýzu byla použita plynová chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí (GC-MS). Hladiny PCNs (18 kongenerů mono- až oktaCNs) ve vzorcích vzduchu byly nalezeny ve stovkách fg/m3 až jednotkách pg/m3, ve vzorcích půd v desítkách pg/g až jednotkách ng/g. Tyto hodnoty jsou řádově shodné s hladinami PCNs v ostatních zemích.