Fotochemie organických polutantů v přírodním sněhu a ledu - Kurková, Romana (2006)
Cílem našeho studia bylo sledování bimolekulárních reakcí v ledové matrici. Chemické látky vyskytující se v atmosféře se inkorporují do sněhu v průběhu srážek i stárnutí sněhu a jejich obsah může být ukazatelem znečištění životního prostředí. Led a sníh nejsou dosud z hlediska dalšího osudu chemických látek dobře prostudovanými médii, nicméně již bylo prokázáno, že látky v nich obsažené mohou být subjektem fotochemických transformací jak přímo v ledové či sněhové matrici, tak na jejím rozhraní s atmosférou. Předpokládá se například, že fotolýza dusičnanů je příčinou uvolňování NOx ze sněhové pokrývky a také tvorby hydroxylových radikálů, které mohou dále interagovat s přítomnými látkami v ledu a sněhu (Honrath et al. 2000). Svými experimenty s fotodegradací fenolu v ledové matrici jsme tuto hypotézu dokázali, neboť byly v přítomnosti dusičnanů a dusitanů zachyceny nitrované produkty fenolu. Ozařováním čistého fenolu došlo ke vzniku hydroxylovaných sloučenin (hydrochinonu, katecholu ...