Ekotoxicita komplexních vzorků vodních květů sinic - Pernicová, Hana, 1983- (2006)
Působení cyanotoxinů, zejména microcystinů, na různé vodní organismy je intenzivně zkoumáno. Zároveň se však stále častěji objevuje myšlenka, že toxicita komplexní biomasy sinic není způsobena jen známými cyanotoxiny. Významný negativní vliv mohou mít takové jevy, jako nedostatek kyslíku a vznik amoniaku při rozpadu biomasy, ale zejména přítomnost dalších dosud neidentifikovaných toxinů nebo jiných složek buňky sinic s toxickým působením. V současné době probíhají experimenty s cílem blíže identifikovat tyto látky. Významný toxický potenciál mohou mít mj. lipopolysacharidy, jejichž hlavním mechanismem působení je ovlivnění detoxikace cyanotoxinů, a látky peptidické povahy, které především inhibují proteázy u zooplanktonu. V této práci byla testována toxicita sedmi různých vzorků komplexní biomasy sinic a jejich frakcí. Vzorky biomasy pocházely z různých vodních ploch, měly odlišné taxonomické složení i obsah microcystinů. Frakcí bylo připraveno od každého vzorku pět a to: homogenizovaná komplexní ...