Ekotoxikologické hodnocení metod používaných pro omezení masového rozvoje řas - Jančula, Daniel (2006)
Jedním z nejčastějších projevů eutrofizace je masový rozvoj řas a sinic. Tato práce se soustřeďuje na srovnání účinků třech typů algicidních látek využitelných v boji proti řasám a na zhodnocení metod, kterými lze stanovit inhibiční účinek algicidů na přírodních vláknitých řasách. Práce se rovněž zaměřuje na problematiku rozvoje řas v chladících systémech jaderné elektrárny v Dukovanech, jakožto modelový příklad lokality, kde je nutné eliminovat rozvoj nárostových organismů metodami, které budou mít co nejmenší dopad na přírodní ekosystém. Tři skupiny algicidních preparátů byly testovány na vybraných bateriích testů v závislosti na potenciálním využití těchto látek. Dvacetsedm ftalocyaninových preparátů bylo testováno na řase Pseudokirchneriella subcapitata, sinici Synechococcus leopoliensis a korýši Daphnia magna. Algicidní přípravky (celkem 12) byly testovány na laboratorních kulturách řas Pseudokirchneriella subcapitata, Scenedesmus quadricauda, sinicích Synechococcus ...