Biochemické markery působení cyanotoxinů u živočichů - Pochylá, Ivana (2006)
Od počátků průmyslové revoluce je životní prostředí vystavováno stále vzrůstajícímu vlivu cizorodých látek. Řada z nich je do prostředí uvolňována jako důsledek antropogenní činnosti. V současné době je velkým problémem nadměrné vnášení živin (eutrofizace) do vodního prostředí a jeho vliv na organismy na tomto ekosystému závislé. Na zvýšenou nabídku živin pak reagují také sinice (cyanobakterie) intenzivním růstem a tvorbou nové biomasy. Přemnožení planktonních sinic, nazývané vodní květ, má mnoho dalších důsledků na vodní ekosystém. Mimo zhoršení kvality vody a znemožnění jejího dalšího využití pro rekreační a vodárenské účely, projevuje se masový rozvoj sinic rovněž na dalších organismech na vodě závislých. Nebezpečí představují především jejich toxické metabolity-cyanotoxiny. Jedním z mechanismů působení těchto toxinů na obratlovce a živočichy vůbec, je oxidativní stres. Úlohou této práce bylo zaměřit se na následky působení biomasy sinic na dva druhy obratlovců ptáky a ryby, s cílem poznat ...