Hodnocení efektů cyanotoxinů na autotrofní organismy pomocí biochemických parametrů - Nováková, Kateřina, 1981- (2006)
Abstrakt Sinice jsou organismy produkující široké spektrum biologicky aktivních látek, kterými mohou ovlivňovat své okolí. Tyto sloučeniny mohou být výhodou v kompetičním boji proti konkurentům. Látky, které ovlivňují růst nebo vývoj jiného fytoplanktonního druhu, označujeme jako sloučeniny alelopatického významu. Alelopatický efekt vykazují nejen látky strukturně identifikované, ale také extracelulární produkty (exudáty) nebo extrakty různých druhů sinic. V rámci této diplomové práce byl studován vliv microcystinu na fytoplanktonní druhy. Testovali jsme vliv směsi microcystinů, jednotlivých strukturních variant microcystinu (MC-LR, MC-RR), exudátů různých druhů sinic a surového extraktu cyanobaktérie Microcystis aeruginosa na vybrané laboratorně kultivované zástupce fytoplanktonu (Chlorophyta, Cyanobacteria). Experimentální část diplomové práce můžeme rozdělit do několika celků, ve kterých jsme sledovali různě úrovně působení microcystinů - růst, biochemické parametry a diferenciaci buněk vláknitých sinic.