Ekotoxikologické hodnocení vybraných protinádorových léčiv - Odráška, Pavel (2006)
Se vzrůstajícím počtem studií dokazujících přítomnost farmak v životním prostředí se také v ekotoxikologii stále častěji setkáváme se zájmem o tuto skupinu látek. Přítomnost farmak byla doložena u vzorků povrchových, podzemních i vodovodních vod, přičemž koncentrace, v kterých se tyto sloučeniny vyskytují ve volném prostředí, mohou dosahovat hodnot od několika ng/l až po několik g/l. O jejich potenciální nebezpečnosti pro necílové organismy jsou však prozatím k dispozici jen velmi omezené informace. Doplnění těchto informací je pak nutným předpokladem pro posouzení rizika, které je spojeno s nízkou avšak dlouhodobou expozicí biologických druhů v prostředí. Tato práce se zabývá skupinou cytostatik, která má mezi těmito látkami důležité postavení. Její význam vyplývá z vlastností a mechanismů působení, které je zaměřeno na ovlivnění některých základních životně důležitých struktur obsažených obecně v buňkám všech organismů. Z negativních projevů jejich působení jsou často uváděny karcinogenita, mutagenita a embryotoxicita.