Lipopolysacharidy cyanobakterií - preparace a hodnocení toxicity - Prašničková, Kateřina (2006)
Eutrofizace vodních nádrží a s ní spojený masový rozvoj sinic (cyanobakterií) má negativní dopad na stav vodních ekosystémů i zdraví člověka. Velkým rizikem je především produkce sinicových toxinů (cyanotoxinů). Pojem cyanotoxiny shrnuje poměrně rozsáhlou skupinu chemicky i toxikologicky odlišných látek. Řada toxinů (hepatotoxiny - microcystin, neurotoxiny) je již velmi dobře prostudována, v posledních letech se ale ukazuje, že velký podíl na celkové toxicitě biomasy sinic mohou mít i její další složky, například lipopolysacharidy (LPS).Předložená diplomová práce shrnuje známé informace o struktuře a aktivitě lipopolysacharidů sinic, metodách jejich izolace a purifikace a stanovení jejich endotoxinové aktivity. Praktická část je zaměřena na izolaci a purifikaci LPS z cyanobakterií a posouzení jejich toxických účinků ve srovnání s LPS jiných gramnegativních bakterií. K experimentální izolaci LPS byly použity biomasy vodních květů sinic získané z prostředí i laboratorní kultury odpovídaj.