Charakterisace strukturních změn deoxyribonukleové kyseliny modifikované cytotoxickými sloučeninami těžkých kovů - Bernard, Vladan (2006)
Cílem této práce bylo zjistit, jak velikost a charakter ligandů zvolené série Pt komplexů ovlivní jejich interakci s DNA a enzymatickou aktivitu vybraných polymeráz. Pomocí metod EAS , AAS a DPP byly charakterizovány methylované monofunkční analogy chloridu chlorodiethylentriaminplatnatého a jejich vazba na DNA. Byl studován vliv Pt aduktů studovaných komplexů na polymerázovou reakci a mutační aktivitu použitých enzymů Klenowův fragment a HIV-I reverzní transkriptázu. Bylo zjištěno, že přítomnost methylových skupin dramaticky změnila charakter vazebného místa a jeho okolí. Vzhledem ke zjištěným experimentálním výsledkům se methylované monofunkční analogy cytostaticky neaktivního chloridu chlorodiethylentriaminplatnatého jeví jako atraktivní pro studium jejich případné protinádorové aktivity.