Interakce topoizomerázy I s DNA modifikovanou protinádorově aktivními komplexy kovů - Bradáčová, Kateřina (2006)
Topologie DNA má zásadní význam pro průběh buněčných dějů. Za hlavní regulátory topologického stavu DNA jsou považovány topoizomerázy. Tyto enzymy se staly ve vývoji nových chemoterapeutik terčem působení řady látek, které inhibují jejich katalytickou činnost. Nedávno bylo prokázáno, že mezi tato cytostatika patří i některé sloučeniny platiny. Pomocí biofyzikálních metod byly studovány účinky různých komplexů na funkci topoizomerázy I na úrovni DNA. Dále bylo sledováno, zda tyto látky nevykazují synergický efekt v kombinaci s již klinicky používaným inhibitorem topoizomeráz I camptothecinem. Ukazuje se, že schopnost ovlivnit činnost topoizomerázy I závisí na způsobu vazby platinových komplexů na DNA. Komplexy, které se na DNA vážou monofunkčně (dienplatina, SET3009), nekovalentně (AH64) nebo prostřednictvím podélných jednořetězcových vazeb (cisplatina), inhibici top I nezpůsobují. Trans-platinové komplexy (transplatina, P99, P13 a BBR3464) tvoří velké množství meziřetězcových vazeb, které zabraňují relaxaci molekuly DNA.