Ovlivnění ultrazvukem vyvolané hemolýzy suspenze erytrocytů fyzikálně-chemickými vlastnostmi disperzního prostředí - Gorčík, Lukáš; Forýtková, Lenka, 1955-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2006)
Abstrakt: Cílem studie bylo zjistit jaký vliv má změna vlastností disperzního prostředí na hemolýzu suspenze erytrocytů vyvolanou ultrazvukem. Pro posouzení vlivu prostředí byly vybrány dvě vlastnosti. Viskozita a povrchové napětí. K měření obou veličin byly použity poměrové měřiče: Ostwaldův viskozimetr k určení viskozity a stalagmometr k stanovení povrchového napětí. Pokusy probíhaly na terapeutickém generátoru BTL-07p v kontinuálním režimu při intenzitách 0,2 a 0,5W/cm2 a délky ozvučení se pohybovaly do 10 minut. Změny viskozity a povrchového napětí při hemolýze se ukázaly jako málo transparentní. Při měření viskozity v závislosti na koncentraci látek zvyšujících viskozitu byly získány zajímavé výsledky.
Abstract: The aim of this study was to find out what influence have changes of dispersion medium on ultrasound induced haemolysis in erythrocyte suspension. For assessment of the influence of this changes, two quantities were chosen: viscosity and surface tension. We have used relative measurement methods of viscosity and surface tension: the Ostwald viscometer for determination of viscosity and the stalagmometer for determination of surface tension. Therapeutic generator BTL-07p was used as a source of ultrasound intensity from 0.2 to 0.5W/cm2 and durations of continuous wave sonication up to 10 minutes. The changes of viscosity and surface tension during haemolysis can be characterised as little significant. We obtained interesting results when measuring viscosity in dependence on concentration of substances increasing the medium viscosity.
Vedoucí práce: Lenka Forýtková.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: erytrocyty; povrchové napětí kapalin; ultrazvuk; viskozita; erythrocytes; surface tension; ultrasound; viscosity; diplomové práce; master's theses