Ovlivnění ultrazvukem vyvolané hemolýzy suspenze erytrocytů fyzikálně-chemickými vlastnostmi disperzního prostředí - Gorčík, Lukáš (2006)
Abstrakt: Cílem studie bylo zjistit jaký vliv má změna vlastností disperzního prostředí na hemolýzu suspenze erytrocytů vyvolanou ultrazvukem. Pro posouzení vlivu prostředí byly vybrány dvě vlastnosti. Viskozita a povrchové napětí. K měření obou veličin byly použity poměrové měřiče: Ostwaldův viskozimetr k určení viskozity a stalagmometr k stanovení povrchového napětí. Pokusy probíhaly na terapeutickém generátoru BTL-07p v kontinuálním režimu při intenzitách 0,2 a 0,5W/cm2 a délky ozvučení se pohybovaly do 10 minut. Změny viskozity a povrchového napětí při hemolýze se ukázaly jako málo transparentní. Při měření viskozity v závislosti na koncentraci látek zvyšujících viskozitu byly získány zajímavé výsledky.