Vliv ultrazvuku na pohybovou aktivitu prvoků - Ohlídalová, Dana (2006)
Cílem práce bylo prozkoumat účinky kontinuálního ultrazvuku na pohyblivost vybraných modelových buněk Tetrahymena termophyla, a to jak v blízkém, tak i v dalekém poli. Pohyb buněk byl snímán CCD kamerou na výstupu optického mikroskopu. Zaznamenaný obraz pohybujících se prvoků byl dále zpracováván v digitální podobě připojeným počítačem. Vzniklé snímky byly vyhodnocovány vhodným softwarem (ACC, Buňka), pomocí kterého byla určována rychlost a změna směru pohybu prvoků. Vzorky byly ozvučované kontinuálním ultrazvukem (terapeutický generátor BTL-07) o intenzitách 0,1;0,5 a 1 W/cm2 a frekvencích 1MHz a 3MHz po dobu 30s. V porovnání s kontrolním vzorkem byl zaznamenán statisticky významný rozdíl pouze v případě aplikace ultrazvuku v blízkém poli o frekvenci 1MHz a intenzitách 0,1; 0,5; 1 W/cm2. Při těchto parametrech ultrazvuk vyvolal bezprostředně po aplikaci zvýšení rychlosti pohybu buněk. Rovněž byl pozorován vliv na tvar trajektorie, po které se buňky pohybovaly.