Detekce genotoxického potenciálu vzorků ovzduší eukaryotickým modelem - Beránková, Petra (2006)
Cílem práce bylo zavedení testů genotoxicity s eukaryotickými organizmy (GFP test a test s buňkami V79 hprt) a srovnání jejich citlivosti pro vzorky ovzduší s již zavedeným testem na prokaryotickém organizmu (SOS-chromotest, Escherichia coli). K odběru vzorků ovzduší byly vybrány 2 čerpací stanice pohonných hmot na území města Brna a 11 lokalit ve Zlínském kraji převážně v těsném okolí podniku DEZA a.s., který je významným emisním zdrojem PAHs. V extraktech odebraných vzorků ovzduší bylo stanoveno 16 nejvýznamnějších PAHs. Vzorky byly podrobeny třem in vitro testům genotoxicity, dvěma využívajícím eukaryotický organizmus (GFP test, test s buňkami V79 hprt), jednomu s prokaryotickými buňkami (SOS-chromotest). Principem GFP testu je detekce SOS odpovědi indikované poškozením DNA, v jehož důsledku dochází k tvorbě GFP proteinu (Green fluorescent protein). Produkce tohoto proteinu je sledována fluorimetricky. Pro detekci toxického účinku vzorku je spektrofotometricky kontrolován nárůst kultury.