Validace metody hodnocení funkční diverzity systémem BIOLOG pro ekotoxikologické studie - Nečas, Martin; Hofman, Jakub, 1974-; Masarykova univerzita. Výzkumné centrum pro chemii životního prostředí a ekotoxikologii (2006)
Tato práce vznikla s cílem modifikovat, v Laboratoři půdní ekotoxikologie centra RECETOX Masarykovy Univerzity v Brně, postup metody pro hodnocení funkční diverzity a dosáhnout maximální citlivosti a využitelnosti pro ekologické a ekotoxikologické studie. Hlavní potíž metody BIOLOG představuje hustota inokula a s tím spojená katabolická aktivita, která ovlivňuje vyhodnocované parametry. Modifikovaný postup byl otestován v několika studiích. Byla měřena funkční diverzita půdních mikrobiálních společenstev v okolí cementárny Mokrá. Půdy z této oblasti se rozdělily podle jejich katabolické aktivity a relativní diverzity. Byl zde pozorován částečný vliv aktivity mikroorganismů na parametry hodnotící diverzitu. Systémem BIOLOG byl posouzen stav mikrobiálního společenstva před stavbou dálnice. Testované půdy nacházející se na plánované trase dálnice D8 se vyznačovaly rozdílným pH, které mělo vliv na diverzitu i aktivitu mikroorganismů. V dalším experimentu byl prokázán vliv pozemní komunikace na ...
The aim of this work was to modify the method for evaluation of functional diversity and to achieve maximum sensitivity and possibility of usage for ecological and ecotoxicological study in the laboratory of the soil ecotoxicology at the workplace RECETOX, Masaryk University in Brno. The inoculum density has became of major issue the BIOLOG method and connected to catabolic activity affects evaluation of parameters. Altered procedure was tested in several studies. The functional diversity of microbial communities was measured around cement works Mokrá. Soils from this area were divided by their catabolic activity and relative diversity. In this case there was observed effect of activity microorganism influencing the parameters of diversity. Microbial community was evaluated by BIOLOG system before speedway construction D8. Different pH was measured on these soils, and that may have influence on diversity and katabolic activity microorganism. Next experiment was done at the soils close to ...
Vedoucí práce: Jakub Hofman.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: ekotoxikologie; půdní mikroorganismy; environmental toxicology; soil microorganisms; diplomové práce; master's theses