Validace metody hodnocení funkční diverzity systémem BIOLOG pro ekotoxikologické studie - Nečas, Martin (2006)
Tato práce vznikla s cílem modifikovat, v Laboratoři půdní ekotoxikologie centra RECETOX Masarykovy Univerzity v Brně, postup metody pro hodnocení funkční diverzity a dosáhnout maximální citlivosti a využitelnosti pro ekologické a ekotoxikologické studie. Hlavní potíž metody BIOLOG představuje hustota inokula a s tím spojená katabolická aktivita, která ovlivňuje vyhodnocované parametry. Modifikovaný postup byl otestován v několika studiích. Byla měřena funkční diverzita půdních mikrobiálních společenstev v okolí cementárny Mokrá. Půdy z této oblasti se rozdělily podle jejich katabolické aktivity a relativní diverzity. Byl zde pozorován částečný vliv aktivity mikroorganismů na parametry hodnotící diverzitu. Systémem BIOLOG byl posouzen stav mikrobiálního společenstva před stavbou dálnice. Testované půdy nacházející se na plánované trase dálnice D8 se vyznačovaly rozdílným pH, které mělo vliv na diverzitu i aktivitu mikroorganismů. V dalším experimentu byl prokázán vliv pozemní komunikace na ...