Limity radikální prostatektomie - Filipenský, Petr (2006)
Cílem této práce - Limity radikální prostatektomie - bylo na základě retrospektivní analýzy klinických parametrů souboru 219-ti pacientů, kteří byli operováni na Urologickém oddělení Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně v období od září 1999 do dubna 2003 pro lokalizovaný karcinom prostaty, předpovídat dlouhodobé funkční a onkologické výsledky. Analyzovanými klinickými parametry byli věk a hodnota BMI v době operace, dálehodnota PSA před operací, hodnota PSA v období 1, 3, 6, 12, 18 a 24 měsíců po operaci, kontinence v období 1, 2, 6, 12 a 18 měsíců po operaci, IIEF (International Index of Erectile Function) v období 1, 3, 6, 12 a 18 měsíců po operaci, Gleasonovo skóre z definitivního histologického vyšetení, délka hospitalizace a peroperační krevní ztráty. Pro predikci složitějších závislostí u některých funkčních a klinických parametrů (restituce potence, obnova kontinence a PSA relaps) byly pro předpověď funkčních výsledků využity umělé neuronové sítě.