Užití frazeologie a intertextovosti v publicistice vybraného denního tisku - Malíšková, Dita (2006)
Cílem předkládané bakalářské práce je podat příspěvek k charakteristice jazyka a stylu současné novinové publicistiky. Práce se konkrétně zaměří na užívání dvou specifických výrazových prostředků, které sehrávají v publicistickém diskurzu současnosti velmi důležitou roli: jsou jimi frazeologie a intertextualita. Na základě autentického materiálu, který vzešel z tříměsíční excerpce textů aktuální publicistiky deníků MF DNES a Lidové noviny, budou popsány všechny aspekty užívání těchto prostředků: vlastnosti formální, otázky významové a stylistické, obrazný charakter a jeho vliv na konstrukci reality, aspekty kulturní, vztah ke komunikační autorské strategii i čtenářské recepci. Budou rovněž dokumentovány jednotlivé funkce, které frazeologie a intertextualita v publicistických textech naplňovala.