Slovinští výtvarní umělci u nás (1850-1950) - Prchalová, Lenka (2006)
Ve své práci se zaměřuji na působení slovinských umělců u nás v letech 1850-1950, kdy lze mluvit o nejčetnějších kontaktech mezi českým a slovinským uměním. Období jsem rozdělila do dvou částí, z nichž první popisuje dílo bratří Šubiců a druhá činnost umělců pozdějších let, kteří se řadí mezi představitele slovinského moderního umění. Nevěnuji se šířeji dílu architekta Josipa Plečnika, kterému se u nás dostalo značné pozornosti a vědeckého zpracování, a nezmiňuji ani jiné slovinské architekty, kteří se mohli školit či působit v Praze. Zaměřuji se pouze na malíře, grafiky a sochaře, kteří studovali na pražské Akademii výtvarných umění nebo zanechali nějakým způsobem stopy ve výtvarné produkci u nás. Slovinští umělci dosahovali úspěchů u nás zpočátku jen zřídka, výjimku tvořili bratři Janez a Jurij Šubicové. Jejich vazby k českému výtvarnému umění se vytvořily a prohlubovaly díky přátelství s českými výtvarníky, které řadíme k malířům generace Národního divadla. Čeští umělci přizvali ke